Ulla Andersson, bor i 2,5-rumslägenhet i flerbostadshus

Vad är det bästa med att bo i Trädgårdsstaden Hestra?

Området ligger väldigt bra till, nära till stan, aktiviteter och naturen. Det finns många fina promenadområden till exempel runt Kolbränningen och Rya Åsar. Jag bodde tidigare mitt i centrum och ofta slås jag av hur lugnt och avkopplande det är här. Samtidigt är det liv och rörelse runt omkring. Det är barn som cyklar runt och människor grejar ute. Sedan förstås lägenheten. Allt känns komplett. Jag har känt mig hemma från första stund.

Vad har du för grannar?

Bland grannarna finns människor i alla åldrar. Här finns allt från yngre par och ensamstående till barnfamiljer och äldre. Det känns trevligt att det är så varierat – det blir en bra balans.

Hur var det att planera färgval och utrustning?

Det fanns en hel del möjligheter att själv påverka lägenheten och forma mitt boende. Lagom mycket, skulle jag säga. I köket har jag gjort en del tillval med bland annat val av utrustning och luckor. Och färgen på väggarna stämmer precis med färgprovet jag valde från. Resultatet är precis som jag tänkt mig det.

Vad gillar du mest med boendet (lägenheten)?

Min lägenhet har öppen planlösning med mycket ljusinsläpp och är smart planerad. Tack vare det känns den större än sina 62 kvadratmeter. Jag behöver inte ha mycket saker framme, lägenheten känns ombonad ändå. Sedan älskar jag förstås min härliga balkong och utsikten över hela området. Här sitter jag ofta och bara kopplar av eller umgås med släkt och vänner.

Vad har du för förväntningar på området när det är klart?

Det kommer att bli som en egen liten stadsdel. Bland annat ser jag fram emot områdets egna gym. Det kommer jag säkert att besöka en del när det blir klart.

Monica & Benny Johansson, bor i radhus med 5 rum

Varför valde ni Trädgårdsstaden Hestra?

Det vi först fastnade för var utemiljön, att man verkligen satsar på den, i samarbete med en landskapsarkitekt. Vi gillar idén med olika typer av hus av olika storlekar de små bygatorna som växer fram mellan husen. Det känns mysigt och levande. Sedan förstås att områdets läge är idealiskt. Vi har en tonårsdotter som enkelt tar sig till centrum och alla aktiviteter med bussen som oftast går var tionde minut.

Hur är det att flytta från hus med trädgård till radhus?

Vårt radhus är på 112 kvadratmeter i två plan, det är högt i tak och planlösningen är öppen. Vi har också två rymliga balkonger som knyter an till utemiljön, en i entréplan och en på övervåningen. Och snart kommer vi att kunna odla egna växter i vår egen lilla kolonilott i området. Så egentligen är det inte så stor skillnad. Jo förresten, nu slipper vi klippa gräset!

Vad tycker ni om omgivningarna?

Vi kommer från Svenljunga och Hestra är ett nytt område för oss, så vi har gjort många nya upptäckter här runtom och är positivt överraskade. Rya Åsar som man når på några minuter har fantastiska

utflyktsmöjligheter, man kan ta med ryggsäcken och ha picknick med utsikt över hela stan och gå härliga promenader runt ängar och i skogen, eller i motionsspåret. Det är också att härligt att ha en sjö så nära med möjlighet till bad och fiske.

Vilka tillval har ni gjort?

Vi har valt en del praktiska lösningar. Dels en del tillval när det gäller köksskåpen och i badrummet har vi bland annat valt två duschar istället för dusch och badkar, det passar oss.

Vad ser ni mest fram emot när etapperna 3 och 4 byggs?

De gemensamma utrymmena kommer såg att förena de boende på ett bra sätt och bidra till att grannar lär känna varandra bättre. Gymmet kommer vi säkert att utnyttja en hel del, och möjligheten att kunna låna klubbhuset om man ska bjuda många ser vi också fram mot.

Sanna & Fredrik Fagerström, bor i lägenhet i entrébalkonghus med 4 rum

Varför föll valet på Trädgårdsstaden Hestra?

Vi bodde i hus förut, men eftersom vi även har en stuga kände vi att huset tog för mycket av vår fritid. Vi sökte något mindre och mer lättskött. När möjligheten att bo i Trädgårdsstaden dök upp man säga att vi föll för hela konceptet. Trädgårdskänslan och närheten till både staden och naturen tilltalade oss. Sedan tycker vi det är jätteskönt att få flytta in i en helt ny bostad, att slippa renovera och göra om.

Hur är området för barnen?

Vi har två killar, snart sex och snart fyra år, och att bo så här är helt perfekt både för oss och för dem. De har redan fått många nya kompisar och eftersom området ligger skyddat från biltrafik och vi har bra överblick kan vi låta barnen springa och leka eller cykla runt häromkring utan att behöva vara oroliga. Det finns en lekplats på området som killarna gillar att leka på, och fotbollsplaner finns bara ett stenkast bort. Vi har nära till förskola och skola, och att cykla till badplatsen tar bara några minuter. Perfekt om man inte alltid har tillgång till bil, till exempel.

Vad tycker ni om lägenheten?

Den är ljus och har lagom öppen planlösning, med tre sovrum som man kan stänga dörren om sig, om man vill. Att vi har en egen entré via entrébalkong gör att lägenheten inte får så mycket ”lägenhetskänsla”, känslan blir mer som ett fristående boende. En sak som också är väldigt positiv är att isoleringen är riktigt bra. Vi hör inte ljud från trafiken utanför och behöver inte vara oroliga för att störa grannar.

Vad ser ni mest fram emot när etapperna 3 och 4 byggs?

Det ska bli spännande att se hela området när det är klart. Allt som kommer att finnas i området utöver bostäderna gör att det blir ännu mer bekvämt att bo här. Gymmet och badtunnan kommer vi säkert att utnyttja en hel del, och grillplatsen förstås. Det gemensamma klubbhuset för kalas blir smidigt att ha tillgång till, inte minst för barnens kalas. Och kolonilotterna! På vår täppa ska vi odla egna grönsaker och ha minidrivhus.

×